Ένα «χέρι βοηθείας» από το πλήκτρο Shift !



Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά, στο πληκτρολόγιο που βρίσκεται μπροστά σου,

το ήξερες ότι..
το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σου, αποτελείται από ομάδες πλήκτρων;


     Αρχικά, η ομάδα που κατέχει το μεγαλύτερο μέρος, βρίσκεται σχεδόν κεντρικά στο πληκτρολόγιό σου και περιέχει τα γράμματα(Α, Β, Γ, ..), τους αριθμούς(1,2,3, ..) πάνω ακριβώς από τα γράμματα και τέλος, τα σημεία στίξης(, , . ).

     Κοιτώντας δεξιά, θα δεις μία «αριθμομηχανή» όπου θα μπορείς να παράγεις αριθμούς, αλλά και σύμβολα(+, -, *, . ) για την υλοποίηση αριθμητικών πράξεων. Επίσης, με την απενεργοποίηση του πλήκτρου Num Lock, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και για «εξερεύνηση» στο κείμενο, πηγαίνοντας δεξιά, αριστερά, πάνω και κάτω.

     Τώρα, ανάμεσα στα γράμματα και την «αριθμομηχανή», στο κάτω μέρος υπάρχουν τα πλήκτρα πλοήγησης (μικρά βελάκια, πάνω ↑, κάτω ↓, δεξιά →, αριστερά ←) και ακριβώς από πάνω, μια σειρά πλήκτρων που μας παρέχουν εξερεύνηση σε ιστοσελίδες ή έγγραφα και επεξεργασία κειμένου Home, End, Page Up, Page Down, Delete και Insert.

     Τέλος, τα περισσότερα πλήκτρα στο πληκτρολόγιό σου, να ξέρεις ότι υποστηρίζουν δύο χρήσεις. Μία χρήση είναι η απλή πίεση του πλήκτρου και η αποτύπωσή τους στην οθόνη, ενώ η άλλη χρήση, προκύπτει με το πάτημα ενός πλήκτρου σε συνδυασμό με το Shift.



Έτσι, στην πράξη και πιο ειδικά, θα αναλύσουμε το πλήκτρο Shift, χρήσεις του και συντομεύσεις που πραγματοποιεί και θα σου «λύσει» τα χέρια!



Η λέξη Shift, προφέρεται «σίφτ» στα ελληνικά και μεταφράζεται ως «μετάθεση»..
Στα πληκτρολόγια, αυτό συμβολίζεται με ένα βελάκι μαζί με τη λέξη Shift, το οποίο δείχνει προς τα επάνω ⇧ Shift .


Αρχικά, θα δεις τρόπους γραφής και επεξεργασίας, σε ένα κείμενο που θέλεις να συντάξεις..

1. Για να επιλέξεις τη γλώσσα :


Αν έχεις κουραστεί κάθε φορά που γράφεις ένα κείμενο να πρέπει να εναλλάσσεις τη γλώσσα από ελληνικά σε αγγλικά και το αντίστροφο αρκετά συχνά και να χρησιμοποιείς το ποντίκι σου για να το κάνεις, τότε ήρθε η ώρα να μάθεις για την ταυτόχρονη πίεση των πλήκτρων Alt και Shift. Που ενώ γράφεις και χωρίς να αποσυντονιστείς, εύκολα και άνετα, συνεχίζεις τις εναλλαγές της γλώσσας και τη σταθερή ροή της πληκτρολόγησής σου.










2. Για να βάλεις ένα κεφαλαίο γράμμα (Α) :

Μην «αναβοσβήνεις» το πλήκτρο Caps Lock κάθε φορά που θέλεις να βάλεις ένα και μόνο κεφαλαίο γράμμα.. Εάν και εφόσον έχεις απενεργοποιημένη τη φωτεινή ένδειξή του, αρκεί απλά με πατημένο το πλήκτρο Shift και ταυτόχρονα με πίεση του πλήκτρου που θέλεις, να έχεις ένα κεφαλαίο γράμμα! Και αν εσύ το θέλεις, συνεχίζεις με τα κεφαλαία γράμματα, κρατώντας πατημένο το Shift.

3. Για τα διαλυτικά (ϊ, ΐ, ϋ, ΰ ) :

Εδώ, δώσε βάση στο πληκτρολόγιό σου και υλοποίησέ το αμέσως! Έχοντας πατημένο το πλήκτρο Shift, πιέζεις και το πλήκτρο που βάζεις τόνους. Τα αφήνεις και τα δύο και επιλέγεις αμέσως το φωνήεν σου( ϊ, ϋ ). Όμως, στην περίπτωση που θα χρειαστείς διαλυτικά με τόνο, τότε θα πρέπει να πατήσεις Shift και W ταυτόχρονα και αφήνοντάς τα, επιλέγεις το φωνήεν σου (ΐ, ΰ).



4. Για την άνω-κάτω τελεία (:) :

Αρχικά, αν έχεις στο πληκτρολόγιό σου ενεργοποιημένη την ελληνική γλώσσα, έχοντας ήδη πατημένο το πλήκτρο Shift επιλέγεις και πιέζεις το γράμμα Q, ταυτόχρονα. Ενώ στην περίπτωση που έχεις την αγγλική γλώσσα, τότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πιέσεις το πλήκτρο Shift και πάλι, αλλά σε συνδυασμό τώρα με το πλήκτρο για τον τόνο (βλέπε 3).. Έτσι, θα έχεις «όμορφες» άνω-κάτω τελείες όπου και όποτε το θέλεις!

5. Για τον δείκτη και τον εκθέτη ( log(n), e^0) :

Εδώ είναι απλά τα πράγματα, αρκεί αρχικά να ξεχωρίζεις τον εκθέτη με τον δείκτη.. Για να βάλεις έναν δείκτη π.χ.(logn), απλά πιέζεις Ctrl και το =(το ίσον). Γράφεις όσους δείκτες θέλεις, κάνεις ξανά το ίδιο απενεργοποιώντας το, για να συνεχίσεις κανονικά. Τώρα, για να βάλεις έναν εκθέτη π.χ.(e0), πιέζεις ταυτόχρονα το Ctrl με το Shift και επιλέγεις ξανά το =(ίσον), μόνο που τώρα μαζί με το πατημένο Shift, το =(ίσον), είναι πλέον +(συν) ! (άρα Ctrl και Shift και =). Και εδώ επίσης, γράφεις όσους εκθέτες θέλεις και το απενεργοποιείς, κάνοντας ξανά το ίδιο.


δείκτης
εκθέτης

6. Για να σβήσεις πολλούς χαρακτήρες σε σειρά :

Σε αυτή την περίπτωση το πλήκτρο Shift, θα χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τα βελάκια του πληκτρολογίου σου (πάνω ↑, κάτω ↓, δεξιά →, αριστερά ←), ώστε να πετύχεις έτσι το «μαρκάρισμα» των χαρακτήρων που επιθυμείς να διαγράψεις, τροποποιήσεις ή μορφοποιήσεις.


Παραμείνετε συντονισμένοι για περισσότερα χρήσιμα tips, πολύ σύντομα !














Σχόλια